Civilization #13

Filosofii relaxate despre hi-tech și omenire

La vârful piramidei lui Maslow
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va dona 700 de milioane de dolari unor organizații de protecție a mediului. Este un prim pas dintr-o finanțare mai amplă, de 10 miliarde de dolari, pe care Bezos o plănuiește în combaterea schimbărilor climatice.
N-a învățat nimic pesemne de la Bill Gates. În curând, conspiraționiștii îl vor „promova” și pe el ca reptilian preocupat să controleze malefic omenirea.
Postarea sa pe Instagram despre donație a adunat 478.000 de like-uri și peste 18.000 comentarii.


O idee de start-up genială: biciclete și Shopify

BeeFast, un start-up fondat de patru antreprenori, a lansat acum un an o soluție de livrări super rapide B2B și B2C în București (maximum două ore), folosind biciclete și trotinete electrice. Acum are zilnic 350 comenzi, de la cei peste 150 de clienți. Primele 9 luni ale anului au generat o cifră de afaceri de 250.000 de euro, iar antreprenorii mizează pe rulaj total de 400.000 euro la finalul lui 2020.
Partea isteață a businessului: pentru afacerile care își doresc să treacă în online, BeeFast asigură construirea unui shop folosind Shopify, acesta având integrat API-ul companiei. În 24 de ore clientul dispune de un sistem funcțional și activ de comenzi și livrare, inclusiv sistem de plată. Implementarea este asigurată gratuit de BeeFast cu condiția ca livrările în București să se realizeze prin intermediul platformei.
Sunt plănuite extinderi în Cluj și Constanța.


Ei știu dinainte
Războiui informațional dintre Azerbaijan și Armenia, pe tema Nagorno-Karabakh, un teritoriu disputat de cele două țări în munții Caucazului, a început cu luni bune înainte de confruntarea armată propriu-zisă din septembrie.
Compania americană Primer, specializată în prelucrarea informațiilor cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), și-a avertizat încă de atunci clientul, nimeni altul decât Comandamentul SUA pentru operațiuni/trupe speciale (SOCOM), asupra posibilității izbucnirii conflictului.
Primer a analizat mii de surse de știri și conversații publice și a descoperit Rusia ca origine a propagandei menită să întărească imaginea Armeniei, aliatul său.
Printre acționarii Primer se află In-Q-Tel, firma de capital de risc susținută de CIA.
Prelucrarea automată a informațiilor electronice (inclusiv voce și imagine) cu ajutorul AI face salturi de dezvoltare spectaculoase. În domeniul apărării, tehnologia devine esențială de asemenea în lupta contra dezinformării instituțiilor statului, unul dintre sporturile preferate ale propagandei și spionajului ostile.
Ce e interesant: printre clienții Primer, în afară de SOCOM și Forțele Aeriene SUA, găsim și lanțul de retail Walmart, cu care a încheiat un contract pentru identificarea tendințelor de consum și a problemelor în lanțul de aprovizionare.
Poți cere o ofertă companiei Primer, aici. (Wired)


Am crezut că e fake. Dar e adevărat. Prostie artificială
Un club de fotbal din Scoția a cumpărat un sistem video bazat pe inteligență artificială pentru transmisia online a meciurilor în perioada cât accesul spectatorilor este interzis pe stadion. Robotul cameraman din sistem promitea cele mai bune imagini în fazele tari ale meciului.
Prima transmisie a fost un dezastru. Robotul AI a confundat chelia lucioasă a arbitrului cu mingea și a transmis imagini aiurea. Prostie artificială, carevasăzică. (The Verge)


Voyager 2 ne transmite salutări

Sonda americană Voyager 2, lansată în secolul trecut, în 1977, se află la 19 miliarde de kilometri față de Pământ, călătorind în afara sistemului solar, în spațiul interstelar.
Știrea e că inginerii de la NASA au reușit să restabilească legătura bidirecțională cu Voyager 2 prin radio și să-i facă câteva update-uri și verificări la sistemele de energie și de răcire/încălzire. Răspunsul Voyager la comenzile recepționate de la o uriașă antenă din Australia a fost primit după 35 de ore, timpul necesar pentru ca semnalul să călătorească miliardele de kilometri.
Voyager 2 este al doilea obiect construit de om ajuns dincolo de granița sistemului solar.


Live de la Wiener Staatsoper

Celebra operă vieneză este închisă pentru public din cauza valului doi, dar transmite de câteva ori pe săptămână spectacole excepționale, online, pe care le poți urmări și tu.
Vezi programul.


Mai spune cineva în mediul corporate „suntem o familie” sau „provocare”?
Oamenii vor să urmeze un lider autentic, nu să fie conduși de un șef. Am dat peste articolul acesta scris cu umor pe tema sintagmelor de evitat.
Ideea e că angajații nu sunt impresionați de un manager care vine cu texte de genul „noi suntem o familie”, evident, cu el în rolul de pater familias. S-ar putea ca cineva să-i dea replica „Un părinte nu-și concediază niciodată copiii dacă lucrurile nu merg bine”.
O altă sintagmă uzată și falsă este „o nouă provocare”. Dacă vrei o provocare, o aventură, mergi într-o expediție în junglă. Articolul respectiv conține și alte cuvinte interzise liderilor.


Unde și cum dăm o nouă viață telefoanelor
Mai țineți minte știrea cu poporul japonez care a donat tone de telefoane vechi adunate de prin case, telefoane din care au fost recuperate aurul, argintul și cuprul, folosite apoi la fabricarea sutelor de medalii pentru Olimpiada Tokyo 2020?
Cam același lucru face și Orange România de mai mulți ani. Colectează cam 200.000 de telefoane pe an. Mare parte merge la reciclare, iar altele sunt recondiționate. Ce vouchere primești dacă duci telefoane la reciclat și un concurs pe teme de mediu, cu premii, aici.


Despre afacerea cu mașini zburătoare
Sunt un sceptic. Nu cred că vom avea mașini zburătoare care să se strecoare printre blocuri sau pe Valea Prahovei. Zgomot, instabilitate, pericol de accident din cauza cablurilor, probleme de intimitate (nu ai vrea să vezi un puști într-un astfel de vehicul uitîndu-se pe fereastră în dormitorul tău de la etajul 10) etc.
Și totuși, sunt companii care visează la trilioane de dolari:

Interesant este că ideea unei mașini zburătoare, cu abur, a fost patentată încă din 1841, de către William Samuel Henson and John Stringfellow. Omenirea visează de mult timp la trăznaia asta, așadar. (qz.com)


Caracatiță visând
Să te gândești la asta când vei învârti, la vară, în Grecia, un tentacul în farfurie :)

Dacă ți-au plăcut poveștile, poate dai un click pe acest buton? Mulțumesc. :)