Civilization #26

Filosofii relaxate despre hi-tech și omenire

Am decupat un fragment dintr-un tablou de Rembrandt și l-am descărcat pe laptop.
Rijks Museum Amsterdam a digitalizat și postat online peste 700.000 dintre exponatele sale, accesibile acum gratuit oricui are o conexiune la net.
Și a făcut-o inteligent și creativ.
Dacă dai click pe icon-ul foarfecă din josul imaginii selectate, poți comanda un poster sau un tablou cu reproducerea picturii alese.
Ai și opțiunea de a downloada imagini cu picturi celebre și să le reinterpretezi creativ într-o aplicație grafică. :)


Ce calificativ ia copilul tău la testul de literație?

Platforma Brio a lansat primele teste online de literație pentru elevii de clasele I-VIII.
Testele sunt gratuite și măsoară nivelul de alfabetizare, în condițiile în care procentul de analfabeți funcțional printre școlarii români este uriaș.
Gradul de literație reprezintă capacitatea unei persoane de a citi un text, de a înțelege textul citit, de a face conexiunile dintre text cu ceea ce cunoștea înainte de a citi textul, de a-și forma un punct de vedere în raport cu textul și de a-l exprima în scris sau oral, de a aplica informațiile/cunoștințele obținute în diverse situații din viațã realã.
Click aici pentru testele de literație.


Aici va fi promovată afacerea ta

Anunț: voi promova în fiecare ediție viitoare a acest newsletter câte o afacere românească ai cărei manageri sunt în stare să vorbească omenește, și nu în limba robotică de marketing, știți voi, de genul „misiunea noastră este satisfacția clientului și dezvoltarea deplină a potențialului său”.
Așadar, competiție:
- povestește în maximum 400 de cuvinte ce vrea, ce face, ce își propune, de ce e utilă afacerea ta
- ai grijă să nu lipsească ilustrația potrivită și sugestivă la text, care nu trebuie să fie decorativă, ci să aducă informație în plus
- trimite materialele pe adresa victorkapra@live.com
- dacă îmi place textul, dacă se înțelege rapid și confortabil ce-i cu afacerea ta, îl iau cu copy/paste și link-uri și îl public aici.
- dacă nu-mi place, voi da click pe delete.
Succes!
(sursă grafic sus)


Cum se făcea cercetarea medicală pe vremuri

Anul 1524.
Chirurgul italian Gregorio Caravita i-a oferit Papei Clement al VII-lea (în imagine) un ulei medicinal pe care l-a preparat ca antidot pentru otravă. Papa avea motive întemeiate să se teamă că va fi asasinat prin otrăvire, așa că a decis să testeze uleiul asupra unor deținuți condamnați la moarte.
Au fost aleși doi corsicani - judecați pentru furt și crimă. Medicii le-au oferit prăjituri de marțipan pline cu otravă mortală. Când au început să se zvârcolească de durere, Caravita l-a uns pe unul dintre ei cu uleiul său. Prizonierul tratat a supraviețuit. Ca recompensă pentru serviciile sale, prizonierului i s-a comutat pedeapsa cu moartea în cea de sclav de galeră pe viață.
Prizonierul netratat? S-a chinuit patru ore până să moară.
Experimentele au fost continuate după aceeași metodă de medicul Papei, de farmacistul papei și de un senator roman. Cine scăpa cu viață ajungea sclav pe galeră.
E doar un episod din „cercetarea științifică” a secolului XVI, povestit în cartea The Poison Trials scrisă de istoricul specializat în medicină și știință Alisha Rankin.


Digital Nomads Madeira. Un posibil birou în această primăvară

Satul Ponta do Sol din arhipeleagul portughez Madeira se transformă de la 1 februarie într-un rai al digital nomads. Până în iunie spațiile de lucru și internetul sunt gratuite, iar o mulțime de afaceri locale, de la cazare la închirieri de mașini, sunt prinse în proiectul primăriei locale și au oferte speciale pentru cei care vin să lucreze de la distanță. Temperatura în cursul zilei este de 14-16 grade, iar zilele însorite, numeroase.
(Da, știm, nu e deloc simplu să călătorești zilele acestea.)


Infractori cu coadă

Macacii de la Templul Uluwatu din Bali fură obiecte de la turiști – papuci, ochelari, pălării etc - și le înapoiază proprietarilor doar dacă sunt mituiți cu mâncare și suc.
Un studiu serios pe această temă: Existența și prevalența comportamentelor economice printre primatele non-umane.
Fericiți oameni cei care au o astfel de ocupație, studiul maimuțelor hoațe.


Newsletterul Civilization se aude pe


Cum poți să participi la evenimentul virtual Samsung Galaxy S21

Vremea conferințelor de presă exclusiviste, la care publicul nu avea acces, a trecut. Lansarea noii serii Galaxy S21 în România a avut loc online, printr-un show virtual și oricine poate să vadă de ce e în stare noul smartphone premium dacă dă click aici.


Nu mai ai nicio scuză

Îți recomand acest site cu exerciții pentru acasă. E gratuit, trăiește din donații.
Fă-ți timp și explorează-l, găsești o mulțime de idei în a porni spre obiceiuri mai sănătoase.


Cine a lansat primul poscast?

Ca de obicei, când o chestie nouă este pe val și promite să facă mulți bani, apar diverși „părinți” care își revendică inovația.
Un veteran al podcastingului și autor al unei cărți despre acest fenomen spune că săptămâna trecută, pe 20 ianuarie, podcastul a împlinit 20 de ani de când s-a născut într-un hotel din New York.
Părinți ar fi fost Dave Winer, creatorul RSS, pionier al bloggingului și hacker media, și Adam Curry, VJ la MTV.
Dacă te pasionează subiectul, ai aici istorisirea.


Un pic de istorie software: scrollbar-ul în ultimii 40 de ani.


Tesla a descoperit încă un spion


Trei zile a apucat să lucreze Alex Khatilov ca inginer la Tesla, timp în care a transferat în dropbox-ul propriu (foarte isteț :) mii de informații secrete ale companiei, înainte de a fi prins de către serviciul de securitate.
Khatilov a fost trimis în justiție și se apără spunând că a transferat documentele din greșeală. Nu e primul hoț de tehnologie descoperit prin birourile Tesla.


Despre amprenta digitală

Ei sunt acum la închisoare și și-au distrus viața, Donald Trump joacă golf.


Și ca să vă meargă bine, un concert de pe Arte, cu Beth Hart la Paris.


Pe data viitoare. Vești bune să primiți până atunci!