Civilization #6

Filosofii relaxate despre hi-tech și omenire

Un emoji pentru anul 2020
Desenat de Jennifer Daniel, graficiană Google, emoji-ul „față cu ochi spiralați” - cel de sus - transmite mesaje ca „oh, nu”, „probleme”, „șocant/alarmant”. Este potrivit pentru comunicarea în 2020, anul pandemiei, al derutei sociale și politice și al incendiilor devastatoare în SUA.
Ochii spiralați semnifică amețeli, hipnotizare sau faptul de a fi copleșit(ă) de o lume nebună. Poți copia emoji-ul năuc de aici.


Powerfoyle te scapă de cabluri
Îmi place invenția aceasta suedeză: o folie care transformă lumina în energie electrică pe principiul fotosintezei, chiar și în interior. Tehnologia, Powerfoyle pe numele său, va fi lansată comercial printr-un model de căști JBL cu autoîncărcare. Căștile au lipite pe exterior folie Powerfoyle, astfel că nu mai au nevoie de priză pentru încărcare, e de ajuns să vadă lumina.
Îți dai seama de câte cabluri scăpăm dacă ideea se dovedește ok, chiar și numai pentru gadgeturi mici? Spun dacă, pentru că am mai apărut idei asemănătoare, fără să ajungă vreodată însă în etapa comercială.


Propunere de pace între hackerii și trolii guvernamentali


Puterile lumii nu se mai războiesc convențional cu tancuri și avioane, ci folosind arme digitale, de la rețele de dezinformare a populațiilor pe subiecte fierbinți – conspiraționale (coronavirus, de pildă), la furturi de documente secrete și până la influențare masivă prin social media a opțiunilor electorale.
Președintele rus Vladimir Putin a propus săptămâna trecută un armistițiu cu Statele Unite în spațiul online, fără a admite acuzațiile că Rusia a folosit în mod repetat tehnici cibernetice pentru a influența alegerile din Ucraina sau Statele Unite, că a sustras e-mailuri de la Departamentul Apărării și că a dezvoltat unele dintre cele mai sofisticate rețele online de dezinformare din lume.
Putin a publicat o declarație scrisă surprinzătoare, cu un plan în patru puncte pentru ceea ce el a numit „reboot” în relația dintre Statele Unite și Rusia în domeniul securității informațiilor electronice. Moscova și Washingtonul, a scris el, ar trebui să ofere „garanții de neintervenție în treburile interne reciproce, inclusiv în procesele electorale”.
Recent, Christopher A. Wray, directorul FBI, a avertizat că Rusia ar fi implicată în mod activ într-o campanie de dezinformare împotriva candidatului democrat la președinția SUA, Joe Biden. (nytimes.com)


Cum vei muri
Ok, titlul este cam clickbait, dar infograficul dinamic este cât se poate de serios, fiind alcătuit de un doctor în statistică de la University of California. Pentru noi, românii, este orientativ, deoarece datele sunt cele din SUA, unde speranța de viață este mai mare.
Intră aici, precizează sexul, rasa și vârsta și vezi care vor fi probabilele cauze ale plecării tale definitive.


Se poate o rețea socială fără influenceri?

Rețeaua socială Yubo, apărută în Franța și extinsă în SUA, se inspiră din interacțiunile sociale din viața reală: să mergi la o petrecere, să te integrezi într-un mic grup în care să te simți bine și în care să ai ce și cu cine conversa. Niciunul dintre useri nu este celebru, niciunul nu este obsedat de numărul de followeri, iar influencerii nu au ce căuta pe Yubo.


Lemon. #decitit
V-am mai recomandat newsletterul Silviei Ursu, Lemon, unde am găsit de data asta un studiu internațional Spotify despre generația Z.
Două concluzii interesante:
1 din 3 respondenți cu vârsta de 17 ani sau mai puțin au spus că ar putea să nu se înscrie la vreo universitate, preferând să-și deschidă o afacere.
64% dintre tineri spun că-și înțeleg mai bine părinții după ce ascultă muzica preferată de cei „bătrâni”.


Uber, ok la Londra
Justiția a reînnoit licența de transport de pasageri a Uber la Londra, cea mai mare piață a companiei. În așteptarea deciziei instanței, Uber nu-și întrerupsese activitatea. Evident, taximetriștii londonezi sunt nemulțumiți.
Am văzut odată un documentar despre examenul de taximetrist în Londra. Trebuie să înveți serios harta metropolei și străzile, pentru că probele sunt de genul (să adaptăm la București) „care este traseul cel mai bun de la aeroport până pe Intrarea Concursului? Spune toate străzile pe care treci”.


Cum va fi cu pandemia în următorul an. Scenariul optimist
Politico.com a consultat 11 experți americani despre evoluția COVID în următoarele 12 luni.
Scenariul ar fi ca până în noiembrie 2021 majoritatea americanilor să primească două doze de vaccin. Purtatul măștii și să evitarea adunărilor mari vor rămâne recomandabile, iar cazurile de infectare vor scădea constant, dar după câteva vârfuri de creșteri la începutul anului. În cele din urmă, pe măsură ce tot mai mulți americani dezvoltă imunitate prin expunerea la virus și prin vaccinare, iar tratamentele devin mai eficiente, Covid-19 va deveni o maladie infecțioasă oarecum banală, precum virozele care apar obișnuit iarna.
Revenirea la normal în economie și societate ar mai dura însă câțiva ani.


Training pentru detox digital
E demonstrat că simpla prezență a telefoanelor în aceeași cameră cu noi, chiar dacă sunt închise, pe modul avion sau cu fața în jos, ne face mai proști – scrie cu curaj, citând un studiu al University of Texas, Austin, Cristina Chipurici în newsletterul ei, ediția despre intoxicarea digitală cu social media.
Cristina a deschis totodată înscrierile la un training online de detox digital.


Idee de cadou pentru Crăciun


Ca să să nu te îmbulzești atunci, în decembrie: Gillette Heated Razor. Vine cu o bandă care se încălzește și dă senzația de prosop cald aplicat pe obraz, ca la frizeriile de lux.
Proaspăt lansat de Gillette Romania.
Ofertă la eMAG, 680 de lei.


Papagali

Și o știre veselă din Marea Britanie. Niște papagali africani de la o grădină zoologică au învățat unii de la alții să înjure. Și după ce rostesc măscări, râd de se prăpădesc.

Dacă ți-a plăcut și nu te-ai abonat încă la Civilization, apasă butonul albastru :)