Civilization #84

Filosofii relaxate despre hi-tech și omenire

Calea Lactee deasupra unei statui din Insula Paștelui. Poți cumpăra lucrarea, în beneficiul junglei amazoniene, de aici.


Ce-i place celei mai importante generații din lume
Cei născuți în perioada a doua jumătate a anilor 1990 - primii ani de după 2010 alcătuiesc cea mai numeroasă generație din lume, identificată de sociologi și marketeri drept Generația Z. Aproape o treime din populația lumii este formată din Generația Z, iar aceasta are deja un impact interesant în consum.
Cercetătorii Google au sintetizat curentele estetice de pe Youtube preferate de mulți dintre acești tineri, în comunități foarte nișate. Dacă nu faci parte din această generație, e posibil să nu fi auzit măcar de ele. De exemplu, unele fete preferă comunitatea Royaltycore, cu puncte de referință ca serialul Netflix The Crown sau filmul Marie Antoinette și nostalgii monarhiste. Studiul, aici.


Deosebit. Emisat by Canyon

Ce vezi în ilustrație este un detaliu al mouse-ului de gaming Emisat by Canyon.
Avem de-a face cu unul dintre cele mai complexe exemplare din specia sa. Iese în față (și) datorită faptului că e vertical. Testele au dovedit că forma aceasta ergonomică reduce tensiunea de la încheietura mâinii și din antebraț, ceea ce, evident, este important în sesiunile lungi ale unor jocuri de top, mai ales dacă te prinde noaptea. Noaptea? Da, îți va plăcea să-l folosești, pentru că este iluminat RGB, lateral și în partea de sus. Poți alege dintre zece moduri de iluminat multicolor, deci nu te vei plictisi.

Vei descoperi un senzor optic de înaltă precizie cu o gamă de setări de la 500 la 4800 DPI, 7 butoane programabile și chiar joystick încorporat 5D care te va ajuta să ai o viteză de reacție colosală, pe cinci direcții, la evenimentele din joc.
Cablul este acoperit cu filtru de ferită pentru viteză și claritate a semnalului.
Și cum gamerii nu seamănă unul cu altul, Canyon îți livrează și un soft cu care să-l personalizezi după preferințe pe Emisat.
Iar când vei vedea cât costă, va fi o bucurie. Spor la joc!


Ai fost nervos/nervoasă sau anxios/anxioasă săptămâna asta?
Sigur da, așa că poate îți faci timp să încerci aplicația Mind Ease, iOS și Android.
Este încă una din puzderia pe aceeași temă apărute în ultimul an (afacere mare, aceasta cu mental health), dar poate ți se potrivește. Plus că designerul s-a distrat cu desenele:


Vermeer cel secret
Fată citind o scrisoare în fața ferestrei deschise este una dintre picturile celebre ale pictorului olandez Johannes Vermeer, executată între 1657-1659.
Vreme de 250 de ani, vizitatorii Gemäldegalerie Alte Meister din Dresda au văzut această variantă a tabloului:

În 1979, o radiografie a indicat că pictura a fost modificată în timp. Începând din 2019, vreme de aproape doi ani, restauratorii au îndepărtat cu răbdare infinită, sub microscop, stratul de culoare adăugat și au scos la lumină originalul, cu un tablou în tablou înfățișându-l pe Cupidon:

”Noul” Vermeer va fi expus pentru public în această toamnă.
Să fi fost foarte pudic unul dintre primii proprietari ai picturii de a dat ordin ca micul zeu să fie acoperit? Sau vreun bigot? (sursa)


Vapoare autonome
Norvegia lucrează încă din 2017 la proiectul unei nave maritime autonome, care să transporte mărfuri, fără echipaj, în jurul coastei, navă care ar urma să plece în prima cursă spre finalul acestui an.
Japonia îi calcă pe urme: organizații din domeniul transporturilor propun ca peste 20 de ani jumătate din flota de transport mărfuri între porturile nipone să fie formată din nave autonome. Nu e o ambiție neapărat, ci o adaptare la realitate: deficitul de marinari.
Cu ce ne ajută pe noi știrea aceasta? Ca să ne facem o idee despre lumea care vine și, prin comparație, să înțelegem ce preocupări fără miză au politicienii autohtoni în privința României.


Anti-Netflix

GuideDoc 2.0, serviciu de streaming documentare, spune că cedează 50% din încasări (8$/lună/abonat) către producătorii și regizorii documentarelor găzduite, vreo 1228 până acum, la care se adaugă câte un nou film în fiecare zi. Dacă te interesează specia aceasta video, merită o încercare.


Ce știe să facă telefonul pliabil Samsung Galaxy Z Fold 3 cu conexiune 5G

Folosesc zilele acestea (probabil) cel mai evoluat smartphone al momentului, Samsung Galaxy Z Fold 3.
Cea mai bună definiție pentru Galaxy Z Fold 3: un smartphone pliabil care se transformă în minitabletă de 7,3 inci. „Strâns”, arată și funcționează ca un smartphone clasic.
Iar așa arată când ecranul mare e deschis (comparație cu o baterie AA):

Filmele se văd perfect, dar dincolo de asta vine cu niște funcții utile și interesante la un smartphone:
Multitasking. Când intri pe Youtube, e de ajuns să pliezi telefonul la 90 de grade pentru ca ecranul să se împartă în două: sus rulează clipul, iar jos urmărești comentariile.
De asemenea, poți deschide două aplicații simultan. De exemplu, Gmail pe jumătate din ecran și Calculator pe cealaltă – combinațiile fiind evident numeroase. O funcție foarte, foarte utilă pentru cei care vor folosi Galaxy Z Fold 3 drept computer mobil.
De asemenea, poți să deschizi mai multe taburi în browser, la fel ca pe laptop.
Continuity mode. Treci de pe ecranul exterior pe cel mare fără întreruperi în utilizare. De pildă, ai deschis o știre pe ecranul exterior. Dacă vrei să o citești pe ecranul mare, îl deschizi și știrea trece instantaneu pe acesta.
Camera frontală este ascunsă sub ecran. Camera pentru selfie sau videocall nu se distinge când ecranul principal este deschis. Acesta nu are întreruperi/decupări, ceea ce e confortabil, că doar nu o să te uiți la un film perforat de camera frontală.
E un telefon evoluat, cum spuneam, și face echipă bună cu o conexiune 5G. Eu am folosit un SIM 5G de la Orange, cu care am obținut la mine în cartier, în parcul IOR, aceste viteze:

Nu e rău deloc, nu?
(P) Orange are în perioada aceasta o promoție interesantă pentru acest smartphone pliabil Samsung Galaxy Z Fold 3 împreună cu un abonament 5G. Vezi aici.


Scurte
Google a amânat reîntoarcerea angajaților în birouri cu trei luni, până pe 10 ianuarie. Dacă Google nu știe cum e cu tendințele în pandemie, atunci cine?
________________________________________________
12 săptămâni. 12 ore pe zi. 6 zile pe săptămână. A fost programul unei tabere de instruire în programare, tabără care a salvat existența unei lucrătoare în restaurant, șomeră.
________________________________________________
Gaming Video Awards connected by Vodafone, concurs de conținut gaming pe YouTube și Twitch, va anunța marți câștigătorii dintre cei 60 de participanți. Dacă vrei să vezi producțiile nominalizate, intră aici și dă click pe categorii.
____________________________________
A apărut și brânza feta din plante. Startup-ul suedez care a lucrat doi ani la proiect a obținut săptămâna aceasta 16,5 milioane de euro finanțare.

Black Film Archive. O colecție de 250 de filme produse între 1910 și 1979, în care joacă actori afro-americani.


Plai Festival te invită la Timișoara

Plai nu este doar un festival de muzică. Este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii. Diversitatea, în toate formele ei, este la ea acasă. Astfel s-a născut acest eveniment-fenomen care, pe lângă world music, promovează şi dezvoltă o reţea importantă de organizaţii non-profit şi mediu creativ, cu peste 30 de entităţi implicate în fiecare an.
Plai Festival are loc la sfârșitul săptămânii viitoare, la Timișoara. Consideră-te deja invitat(ă), toamna la Timișoara fiind magnifică.
_________________________________
Plai Festival este prezentat de UniCredit Bank.


Computerul este un instrument muzical
Ce se întâmplă când un neamț deștept muncește 40 de ani în a armoniza computerul cu orchestrele simfonice, muzica cu tehnologia? Apar niște capodopere.
Este inclus în Top 100 genii în viață. Din 1980, a compus muzica pentru 150 de filme, printre care The Lion King, seria Pirates of the Caribbean, Gladiator, Inception, Interstellar. Are în vitrina personală un Oscar, patru premii Grammy, două Globuri de aur.
Acesta este germanul Hans Zimmer, 64 de ani.
„Un computer este un instrument muzical la care trebuie să exersezi la fel de mult ca în cazul pianului, viorii sau violoncelului, spune într-un recent interviu. Dacă mă întrebi care este instrumentul meu, la ce cânt, îți spun că este computerul.”
Pentru cei pasionați de muzică produsă pe calculator, interviul cu Hans Zimmer este aici.

Billie Eilish, câștigătoare a cinci premii Grammy, este vocea temei muzicale a celui de-al 25-lea film James Bond, No Time To Die. Hans Zimmer a fost mastermind-ul și pentru această coloană sonoră:

O altă mostră de măiestrie a lui Zimmer este tema muzicală din Dunkirk, care exploatează pofta creierelor noastre pentru iluzie sonoră prin două canale de sunet destul de simple, dar care sporesc tensiunea poveștii de pe ecran: