Civilization #95

Filosofii relaxate despre hi-tech și omenire

Într-o dimineață, m-am dus să fotografiez o manifestație de protest în Queens - povestește studentul din imagine, personaj în Humans of New York, fotoblog creat în 2010 de Brandon Stanton. Lumea era furioasă. În fața mea s-a proptit un ins. Își agita pancarta și-mi striga Go home, go home! Într-o clipă mi-a devenit clar: trebuie să am o acasă. Aici nu e acasă. Dar eu am o acasă. Din acea zi, mare parte din energia mea s-a consumat pe ideea de a înființa o bibliotecă la mine, în Ghana. Am început să discut cu librarii despre proiect. Unii mi-au oferit discount la achiziția de cărți. Au vorbit cu prieteni de-ai lor. Și apoi au început să vină donațiile. Uneori au sosit sute de cărți. Alteori, mii de cărți. Am strâns 30.000 de volume. Vor alcătui cea mai mare bibliotecă axată pe fotografie din Africa. Volumele sunt acum în drum spre Ghana, într-un container maritim.
Humans of New York a adunat peste 20 de milioane de urmăritori în social media, dintre care 11,4 milioane doar pe Instagram. Dacă ești newyorkez și Brandon îți publică povestea, devii instantaneu o vedetă: fotografia ta adună 100-250.000 de like-uri și mii de oameni donează pentru proiectul sau cauza ta.
Puterea storytelling.


Care este cea mai mare schimbare tehnologică pe care o vom vedea în viitor?Cu siguranță va fi inteligența artificială (AI). Nu cred că AI va depăși oamenii pe termen scurt, dar va avea un impact profund asupra societății. Am trecut de epoca agricolă și industrială și pășim cu fermitate în era AI.
Recent, am tras la un hotel de lângă Beijing și nu am întâlnit vreun lucrător uman în timpul șederii mele. De la check-in și până la plecare, nu a existat o singură interacțiune umană, totul s-a făcut prin aplicații și cu boți AI.
Această realitate este întâlnită din ce în ce mai des în China.
Eram de părere că AI va înlocui slujbe simple și repetitive, dar acum cred opusul: va înlocui mai multe joburi specializate, cum ar fi cele de medici, avocați, profesori sau analiști de bursă.
Pe de altă parte, sunt locuri de muncă greu de înlocuit cu soluții AI. Mi-am renovat casa recent și am avut nevoie de un electrician care să reconecteze prizele și becurile din living. Chiar nu văd cum AI ar putea să înlocuiască electricienii pe termen scurt.
Aceste idei îi aparțin unuia dintre cei mai importanți scriitori SF din lume, Liu Cixin, printre ai cărui fani se numără Barack Obama și Mark Zuckerberg. (sursa)


Au început înscrierile la Olimpiada Digitală de Mate 3.0

Olimpiada este mai mult decât binevenită pentru ca elevii să-și verifice pregătirea, mai ales în actualele condiții.
Știre pentru toți, de la clasa a II-a până la ultimul an de liceu inclusiv:
Înscrie-te gratuit în Brio Challenge, Olimpiada Digitală de MATE Ediția 3.0. În toate etapele participanții vor susține probele din fața calculatorului. Testele se dau din toată materia anului precedent.
Ai șansa să ajungi olimpic național la matematică în cadrul Brio Challenge, Ediția 3.0, și să câștigi niște premii tare interesante.
Detalii și înscriere aici.

UniCredit Bank crede în generația tânără care știe că un vis și multă determinare pot schimba viitorul; este partener al Olimpiadei Digitale de Mate 3.0.


Despre aplicații mobile. Niște cifre amețitoare
În 2008 a apărut App Store. Steve Jobs îi prevedea succes.
Dar nimeni - niciunul dintre noi - nu ar fi ghicit că vom ajunge la 1,8 milioane de aplicații listate în acest magazin, că vor exista peste 2 milioane de persoane doar în Statele Unite care lucrează în industria aplicațiilor mobile, că ecosistemul App Store a rulat anul trecut peste 170 de miliarde de dolari doar în Statele Unite. La nivel mondial, ecosistemul magazinului de aplicații a înregistrat facturări și vânzări în 643 miliarde de euro în 2020. Toate aceste lucruri erau dincolo de imaginație în 2008. Este un miracol economic. Și de aceea, aplicații precum Shine (aplicație de sănătate mintală pentru iPhone) pot deveni o afacere globală. O afacere globală începută într-o cafenea. (sursa)
(Ar putea fi un interviu de PR. Apple are diverse probleme cu magazinul de aplicații, de pildă în relațiile cu dezvoltatorii. Dar interviul mi s-a părut interesant.)


Polywork. E important ca lumea să cunoască ce știi să faci
Mulți dintre voi aveți activități diverse, nu sunteți definiți profesional de o singură ocupație. Un șef de agenție de PR poate să fie și podcaster, iar un antreprenor IT să conducă vara o școală de iahting. În fine, ați prins ideea. Problema e că profilurile personale sunt comunicate online doar parțial în cele mai multe cazuri. Pe ideea de a avea portofoliul personal de competențe și activități într-un singur loc, a apărut Polywork, o rețea socială ai cărei membri spun în amănunt în ce sunt specializați, atât în timpul programului 9-17, cât și în timpul liber. Poate fi utilă în a descoperi persoane potrivite, din toată lumea, cu care ai putea colabora pe proiect.
Polywork e în beta, te poți înscrie deocamdată pe o listă de așteptare. (Adevărul e că unul dintre motivele pentru care semnalez Polywork e că îmi place site-ul de prezentare.)


Îți spun de pe acum că o să-ți placă noul ceas Salt SW-78 de la Canyon

Ceasul inteligent Salt SW-78, produs de Canyon, este un gadget util mai ales pentru cei care fac mișcare în aer liber, se plimbă mult, merg la sală sau înoată. Dacă ți-l prinzi la mână, poți să lași telefonul acasă când pleci, vei putea asculta muzică, audiobook-uri sau podcasturi fără probleme.
Cum se întâmplă: acest smartwatch are un integrat un audio player și capabilități Bluetooth 5.0, astfel că se conectează la căști sau la boxe portabile.
Memoria internă de 512 MB este suficientă pentru a stoca o mulțime de fișiere audio. Este optimizat totodată pentru diverse sporturi - selectezi programul de antrenament și treci la treabă.
Nu se supără dacă îl vei lua la piscină, să plonjați împreună în apă (fără căști însă); face față, având protecție IP68.
Îl poți controla de pe touch screen și sincroniza cu telefonul prin aplicația Canyon Life, iar bateria promite să țină șase ore de ascultare continuă. Preț.
Canyon Accessories este o companie înființată în 2003 în Olanda. Produsele sale sunt vândute în 26 de țări. Distribuitor pentru România este ASBIS.


Design. Despre ușile Norman

Dacă aș fi pus la manșa unui avion cu reacție, incapacitatea mea de a-l pilota nu m-ar surprinde și nici nu m-ar deranja - scrie Don Norman, directorul Design Lab al University of California, San Diego. Dar de ce ar trebui să am probleme cu ușile, întrerupătoarele de lumină, robinetele de apă? „Uși?” - îl aud pe cititor întrebând. „Ai probleme cu deschiderea ușilor?” Da. Împing ușile care trebuie să fie trase, trag ușile care ar trebui împinse și intru în uși care nici nu se trag, nici nu se împing, ci glisează. Mai mult, îi văd și pe alții având aceleași probleme - probleme inutile. Problemele mele au devenit atât de cunoscute, încât ușile cu mod de manevrare confuz sunt adesea numite „uși Norman”.
Dați search după sintagma „Norman doors” în Google (neapărat cu ghilimele). Este o lectură fascinantă - ne asigură Don Norman, autor al bestseller-ului The Design of Everyday Things.


Scurte

Tiktok a avut anul trecut în UE+Marea Britanie+Elveția venituri de 170 de milioane de dolari (creștere de 545% față de 2019) și pierderi operaționale de 644 de milioane de dolari (creștere de 442%). Operațiunile în Europa sunt coordonate de la Londra, compania este înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Cayman, iar directorul se numește Tian Zhao. (sursa)

Lektri.co, companie din Timișoara, a lansat noua stație de încărcare SVIK, care poate fi ușor instalată în spații private (acasă, la sediul firmei etc.) dar și publice (parcări de lungă durată). Produsă în România, stația vine cu un preț accesibil și posibilitate de monetizare, prin integrare în rețeaua LEKTRIfy.

Unele dintre cele mai reușite coperte de cărți celebre.
_________________________
Mașini pe creier. Cum ar fi să ne conducem mașinile fără volan și mâini, doar gândind direcția în care trebuie să vireze?
_______________________
150 de noi hoteluri deschise sau care se vor deschide în acest an. Din toată lumea. Pregătim călătoriile viitoare, nu?
_______________________
Rebus în engleză pe mobil. Pentru Android.
_______________
Sotheby's va vinde o pereche de ochelari din timpul Imperiului Mogul (India) ale căror lentile sunt executate din diamante șlefuite (secolul 17).
___________________
Vodafone România susține prima echipă de studenți români care va participa la cea mai mare competiție internațională de lansat rachete, European Rocketry Challenge (EuRoC), ce va avea loc între 11 și 17 octombrie, în Ponte de Sor, Portugalia. La eveniment participă 20 de echipe și aproape 400 de studenți din toată Europa. (video)
___________________
În 1621, coloniștii din America au obținut o recoltă miraculos de îmbelșugată. În semn de mulțumire lui Dumnezeu, au sărbătorit pentru prima dată Thanksgiving Day. Cum altfel decât cu mese încărcate, că doar se făcuseră bucatele. Astăzi, în SUA, Thanksgiving Day se celebrează în a patra joi din noiembrie. Pregătirile au început deja, dovadă această listă cu 69 de rețete fantastice.


Despre eșecuri
Brian Acton lucra la Yahoo de unsprezece ani și voia să schimbe aerul. Și-a depus CV-ul pentru un post la Twitter. A fost respins, deși era destul de bun în ceea ce făcea. Când a primit vestea, a scris pe Twitter: „Am fost refuzat de Twitter. E ok. Oricum aș fi consumat mult timp cu naveta.”
Apoi a aplicat pentru un loc de muncă la Facebook. La scurt timp, a postat din nou pe Twitter: „Facebook m-a refuzat. A fost o mare oportunitate de a intra în legătură cu niște oameni fantastici. Aștept cu nerăbdare următoarea aventură a vieții.”
După aceste eșecuri, a lucrat în timpul liber la o aplicație, în colaborare cu un coleg de la Yahoo. Această aplicație avea să poarte numele de WhatsApp. Cinci ani mai târziu, a vândut-o către Facebook, cu 19 miliarde de dolari.
Dacă ar fi fost angajat când a mers prima dată la Facebook, ar fi trebuit să lucreze câteva mii de ani pentru a strânge din salariu miliardele care i-au revenit din vânzarea aplicației.
Lecția de viață ar fi că universul poate avea alte planuri cu tine decât te gândești tu și că nu merită să tratezi eșecurile ca pe niște catastrofe ireparabile.
Probabil că ai citit cartea Gândește ca un călugăr în care apare această poveste. Dacă nu, click aici.


Newsletterul Civilization a fost premiat și aplaudat la Webstock 2021

Vă mulțumesc pentru susținerea fantastică din acest prim an de existență. A contat enorm.


Și dacă tot sunt la modă serialele și muzica pop coreene, mă gândesc că albumul acesta s-ar potrivi în timp ce lucrezi. Trupa Japanese Breakfast este condusă de domnișoara Michelle, coreeano-americancă.